Gyakran ismételt kérdések

Folyókára vonatkozó kérdések:

 1. Milyen terhelésre alkalmasak a HD-PE folyókák?

A szabvány szerinti összes terhelési osztályra (A15 – F900) alkalmasak, természetesen a gyártói utasításnak megfelelő beépítés esetén. A szükséges teherbírás eléréséhez semmivel sem kell több és erősebb ágyazó beton a HD-PE folyókák beépítéséhez, mint a polimer betonból vagy az üvegszál erősített betonból készült folyókák esetén.

 2. Miért nincs saját lejtése a HD-PE folyókáknak?

Nincs szükség saját lejtésű elemekre, mert a lépcsős esésű rendszer hidraulikailag tökéletes vízelvezetést biztosít. Amely gyártóknál van saját lejtésű elem, az korlátozott számban áll csak rendelkezésre (maximum 10,0 m hidraulikai hossz).

A tökéletes hidraulikai teljesítményt a kis felületi súrlódási tényező is segíti HD-PE folyókák esetén, míg az üvegszál erősített betonból és a polimer betonból készült folyókák nagy felületi súrlódási tényezője miatt jó hidraulikai teljesítmény csak a saját lejtésű elemek (0,5 % - 0,6 %) alkalmazásával érhető el, ami ugye csak korlátozott számban áll rendelkezésre.

Továbbá a víztaszító, vízlepergető alapanyag is a tökéletes hidraulikai teljesítményt segíti.

 3. Milyen a csőcsatlakozás a vízkivételnél?

Minden típusú vízkivételi lehetőség (homloklapos, aknás, folyóka alján függőleges) biztosítja a tökéletesen vízzáró csőcsatlakozást, ugyanis minden esetben egy kis csőszoknya várja a gumitömítéssel ellátott tokos csővéget vagy idomot. Mindez a vízzáró csatlakozás az egyéb alapanyagból (kivétel a rozsdamentes acél) készült folyókák esetében nem biztosított.

 4. Milyen minőségű és keresztmetszetű betonba kell építeni a műanyag folyókákat?

A szükséges teherbírás eléréséhez semmivel sem kell több és erősebb ágyazó beton a HD-PE folyókák beépítéséhez, mint a polimer betonból vagy az üvegszál erősített betonból készült folyókák esetén. A gyártói beépítési utasítás a kívánt teherbírás függvényében tartalmazza a szükséges betonminőséget és betonkeresztmetszetet.

 5. Miért előnyösebb a HD-PE folyóka a beton és a polimer beton folyókáknál?

Az előzőekben említett előnyök mellett olcsóbb szállítást, könnyebb beépítést és egyszerűbb megmunkálhatóságot biztosít a HD-PE folyóka.Vegyszerállósága szélesebb körű felhasználását teszi lehetővé.
A kis felületi súrlódási tényezőnek és a víztaszító alapanyagnak köszönhetően kiváló a folyóka öntisztulása.

Szívósságának és rugalmasságának köszönhetően kevésbé érzékeny a hibás beépítésre.

 6. Milyen hőmérsékleti tartományba építhető be a HD-PE folyóka?

A folyókák HD-PE nagysűrűségű polietilénből készülnek, mely ütés és hőálló, valamint -50 és +100 Celsius fok között megtartja rugalmassági és szilárdsági jellemzőit.

 7 .Milyen módon dolgozik együtt a körbeágyazó betonnal?

A felhasznált anyag (HD-PE) és a kívül bordázott szerkezet különleges szilárdságot kölcsönöz a folyókának, és kitűnő együttdolgozást biztosít az ágyazó betonnal.

 8. Mivel vághatók az elemek?

A HD-PE folyókatestek a legegyszerűbb kézi fűrésszel vághatók, míg a fém elemek (élvédelmek, rácsok) fémvágó fűrésszel vagy koronggal darabolhatók.

 9. Milyen az elemek egymáshoz való csatlakozása?

A HD-PE folyókák horizontális és vertikális együttdolgozását a csatlakozásoknál teljes mértékben körbefutó nút-féderes kialakítás biztosítja.

 10. Milyen iránytörésre van gyári elem?

A HD-PE folyókák esetében 90°-os „L”, „T” és keresztcsatlakozás kialakításához áll rendelkezésre gyári elem.

 11. Milyen a rácsrögzítés, miért jobb a csavaros törés?

Minden közterületen elhelyezett folyóka lefedő rácsát kötelező rögzíteni. A mi rendszereink csavaros rögzítésűek (imbusz- vagy csőkulcs segítségével nyitható), mert így nehezebben lophatók a rácsok, mint a gyorsrögzítésű megoldásokkal rögzített esetekben.

 12. Kell e tömíteni a csatlakozásokat?

Természetesen nem árt, ha a folyókák csatlakozását valamilyen folyékony tömítőanyaggal kitöltjük. Azonban HD-PE folyókák esetében egyáltalán nem szükséges a tömítés (kivéve, ha környezetre káros folyadék közlekedhet benne pl. benzinkutaknál), mert a nút-féderes csatlakozás esetében elenyésző a szivárgás, szemben a beton folyókák csatlakozási kialakításával.